Az életerő
a levelekben rejlik
A Moringa az eddig
ismert leggazdagabb tápanyagforrású
növény. Az értékes tápanyagok és
éltetőanyagok optimális mennyisége elsősorban a levelekben, vagy a
levélporban található. Külön meg kell említeni a magas aminosavat tartalmaz, mivel a levelekben a 20 ismert esszenciális aminosav
közül 18 megtalálható. Az emberi szervezet nem képes ezeket önállóan
előállítani, fontos tényezői viszont a test oxigénszállításának, koncentrációképességnek és további agyi funkcióknak.
A Moringa ezen
kívül jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz.
Ezek a szervezet helyes működéséhez elengedhetetlenek, mivel védelmet nyújtanak
a szabad gyökökkel szemben, amelyek gyakorta a betegségek kiváltó okai. Az ún.
ORAC értékek („oxygen radical absorbance capacity“), melyekkel kideríthető a
szabad gyökök szűrésének mértéke, sokkal magasabb számban találhatók meg a
moringában, mint más növényekben. Ez tanúskodik a növény rendkívüli antioxidáns
tulajdonságairól.
Érdekes lehet a
nemrég felfedezett zeatin is. A
moringa levelei meglepő módon 1000-szer
több zeatint tartalmaznak, mint más növények. A zeatin tulajdonképpen egy
növekedési hormon, amely a Moringa gyors növekedését okozza. Az emberi testben viszont
a zeatin kémiai szállítóanyagként
működik, amely valamennyi szükséges Moringában rejlő tápanyag helyes
felvételéről és felhasználásáról gondoskodik. További előnye: a zeatin gátolja
a levelek klorofilégetését. Ennek köszönhetően a Moringa leveleiben található
proteinek és tápanyagok sokkal lassabban égnek el, ami a levelek további
feldolgozásánál rendkívül fontos, mert ezek a tápanyagok így a levelekből
gyártott porban is sokáig megmaradnak.
A
legfontosabb összetevők és hatásaik áttekintése:
- Esszenciális
aminosavak: óvnak a szabad gyököktől
- A
vitamin: az egészséges szemért
- C
vitamin: az immunrendszer erősítéséért
- Kalcium:
elengedhetetlen az egészséges csontokért és fogakért
- Magnézium:
stimulálja a vérkeringést
- Kálium:
biztosítja a helyes anyagcserét
- Vas: a
sejtek oxigénellátásában játszik fontos szerepet
- Cink:
gyulladásgátló
- Omega-3
zsírsavak: az agy helyes működéséért
- Zeatin:
fontos kémiai szállító, amely valamennyi felsorolt anyagot a megfelelő
helyre juttatja
Hasonlóan a Moringa
összes többi részéhez, leveleinek felhasználása is rendkívül sokoldalú. A
származása helyén leggyakrabban nyersen, főzve, párolva vagy pirítva
fogyasztják. Teát is készítenek viszont belőle, amelyet hagyományosan
megelőzésként isznak sok betegség ellen és az egészség támogatásáért, de pl.
bőrproblémák esetén is nagyon hasznos gyógymód lehet. A mi földrajzi
területeinken viszont elsősorban a Moringa
por fontos. A szárításnak és őrlésnek köszönhetően a levelek ugyanis tartósabbá
válnak a nélkül, hogy elvesztenék hatásukat és egyenesen hozzánk szállítják
őket. Például kapszula formájában
a távolkeleti csodafa megadja nekünk a minden napi extra adagot az említett
tápanyagok és vitaminokból.
Kinek ajánljuk
elsősorban a Moringát
A sokoldalú
felhasználású Moringát mindenkinek
ajánlhatjuk, aki a napi nagy mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem
igényét ki szeretné egészíteni a nélkül, hogy szintetikus úton gyártott
étrendkiegészítőkhöz kellene nyúlni. Az ajurvéd gyógyászatban a Moringát már
évszázadok óta használják értékes univerzális eszközként a legkülönfélébb
panaszoknál. A Moringa leveleinek vagy az azokból gyártott por fogyasztása
gyógyír lehet alultápláltság, vérszegénység, fejfájás, ingadozó vérnyomás,
gyulladások és bőrproblémák esetén, hasmenésnél és láznál is. Létezik azonban
olyan emberek csoportja, akiknek kimondottan ajánlott a moringa fogyasztása még
akkor is, ha nem szenvednek egyik felsorolt betegségtől sem.
Állapotos
hölgyek és szoptatós anyukák
A terhesség
folyamán étrendkiegészítőként fogyasztott Moringa por vagy levél jótékony
hatással van a magzat fejlődésére és pozitívan hat az anyatej termelődésére is.
Az anya szervezetéből, majd pedig az anyatejből a baba utólag is sok fontos
vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthat. Külön meg kell említenünk az arginint és
hisztidint, amelyet a növekedés során a gyermek szervezete nem állít elő
elegendő mennyiségben, melyek viszont rendkívül fontosak az egészséges
fejlődéséhez.
Gyermekek
Nem csak
csecsemőknek, hanem idősebb, fejlődésben lévő gyermekek számára is fontos lehet
a Moringa fogyasztása, mivel rengeteg benne található tápanyag és életelem
pozitívan hat a fejlődésükre és elsősorban az agyi és idegrendszeri működés kialakulására.
Egyebek mellett, magas C vitamin tartalma erősíti a gyermekek immunrendszerét
is.
Sportolók
A profi sportolók,
vagy az általános nagy nyomás alatt álló emberek esetében külön figyelmet
kellene fordítani arra, hogy kiegyenlített étrendet kövessenek, mert magasabb a
tápanyagigényük. A Moringa segíthet ezen személyeknek a megfelelő esszenciális
vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék felvételénél a megfelelő formában és így
teljesen természetes úton megőrizni vitalitásukat és teljesítőképességüket. Ez
annak köszönhető, hogy termékünk rengeteg vasat, A és C vitamint tartalmaz,
melyek gondoskodnak arról, hogy a vér állandó megfelelő oxigénellátásban
részesüljön és így stabilizálódjon a vérkeringés. Ezen kívül a számos aminosav
és magas kalciumtartalom pozitívan hathat az izomtömeg növekedésére. Az antioxidánsok
biztosítják a sejtszerkezet védelmét magasabb leterheltség esetén.
Idősek
A Moringa
fogyasztását idősebb embereknek is javasoljuk, hogy fittek és életerősek
maradjanak magas életkorig. Kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrenddel
megelőzhetik a magas életkorhoz fűződő
problémákat. A Moringa levelei emellett valamennyi tápanyag optimális forrását
jelentik, melyekre az idősebb korban szükség lehet.
Vegánok
A Moringa okos
választás lehet a vegetáriánusok, de elsősorban a vegánok esetében, mivel ők
gyakran szenvednek bizonyos anyagok hiányától. Sokan ezért azt kérdezik, hogyan
fedezhetnék fehérje, kalcium és vasszükségletüket, ezzel együtt viszont megtartani
állati eredetű táplálék nélkülöző életmódjukat. A levél összetevői megoldást
nyújthatnak, mivel több proteint tartalmaznak mint a tojás vagy joghurt,
jelentősen több vasat mint a spenót a jó párszor több kalciumot mint a tej.