Moringa - a szuperélelmiszerek királynője

Egy trópusi fa, amely még mindig nem örvend a megérdemelt népszerűségnek. Nem egy varázslatos homeopátiás szerről van szó vagy a legsúlyosabb betegségek gyógymódjáról. Ez pusztán csak egy növény, melynek hatásai meggyőzik önt a természet mérhetetlen erejéről.

Magyarországon ez az Indiából származó növény viszonylag ismeretlen. És ez nagy kár. „Bár ez idáig nem sokan hallottak a moringáról, hamarosan a világ legértékesebb növényei közé fog tartozni.” Ekképp értékelte a moringát Noel Vietmeyer, a Washingtoni US National Academy of Sciences doktora.

 

Növekvő egészség

A moringa levelei megszámlálhatatlan vitamint tartalmaznak. Megtalálhatók bennük a B1-B9 csoport vitaminjai, C vitamin, zsírban oldódó A, E, és K vitamin. Biztosan ismer magas antioxidáns tartalmú természetes készítményeket. Brokkoli, édesburgonya, vagy gyömbér, ezek mind sok antioxidánst rejtenek. Ez a mennyiség is elegendő a szervezetnek. A moringában szinte hihetetlen módon 46 van ezekből az antioxidánsokból! Adjon ehhez 18 esszenciális aminosavat, magas koncentrációjú klorofilt, jelentős mennyiségű Omega  3, 6, 9 nem telített zsírsavat és már kész is a szuperélelmiszer, ami nem nő minden bokorban.

 

Segítség a különböző betegségeknél

A moringa levelek említett vitamin és ásványi anyag tartalma segít az érrendszeri, asztmás problémákon, de például a Crohn betegségen is. A levelek gyulladásgátló hatásúak és megelőzhetik az influenzát és megfázást. A dietetikusok is visszaigazolták jótékonyságát, mivel csökkenteni tudja a vércukorszintet. Úgyszintén csökkenti a fáradtság érzetét és a stresszt.. 

A moringa nem feledkezik meg a nőkről sem. Az értékes zeatin lassítja az öregedést, ami csodás ráncok elleni anti-aging faktorrá teszi, mely a bőrre is jótékonyan hat. A zeatin hatását részletesen tanulmányozták több kutatóközpontban is. Megemlíthetjük például a Dán Molekuláris Gerontológiai Központot.

 

Lenyűgözött tudományos világ

Nem titok, hogy a moringa egyre több elsőrangú tudományos intézményt nyűgöz le, egyebek mellett sejttápláló képességével, mely a mikrobiológia  területének érdeklődését kelti fel leginkább.

„A moringa összetevői hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberi sejtek és gyakorlatilag az összes szerv rugalmasabbá válik. A citoplazmatikus membrán is sokkal rugalmasabb. A sejtek segítik a tápanyagok továbbítását és megtisztítják a szervezetet a káros anyagoktól. A sejt lélegzik, a moringának köszönhetően megfelelően táplált és ezért sokáig él. A moringa így hozzájárul a szervezet regenerálódásához ezzel pedig meghosszabbítja az életet,“ nyilatkozta az ismert mikrobiológus, Tatjana Gryaznevová.  A moringához viszont sajnos több mítosz is kötődik. Több weboldal állítja ugyanis, hogy a moringa közvetlenül gyógyít négy, sőt hat daganatos betegségtípust. Ez persze badarság. A kemoterápia és a biológiai kezelések a daganatos betegségeknél egyelőre semmivel nem helyettesíthetők, a moringát viszont gyakran emlegetik a kemoterápia mellékhatásait csökkentő segítségként. Nívós egyetemek (például a John Hopkins Egyetem) részletesen tanulmányozzák a növény tulajdonságait annak érdekében, hogy egy olyan vakcinát fejlesszenek ki, amely még többet segíthet ennél az alattomos betegségnél, mint eddig.

 

Vigyázat, mítoszok

A moringára vonatkozó információkat sajnos sok esetben eltúlozzák és az olyan profitvadász tévéműsorok, mint a Dr. Oz show, képesek ezt a rendkívüli növényt a homeopatikus szerek és sámángyógyszerek szférájába terelni. Az a növény viszont sokkal több figyelmet és tiszteletet érdemel.

Gyógyhatásai nem jelentenek megoldást a világ összes betegségére, antioxidánsokból és hatóanyagokból viszont rengeteg van benne.  Az elismert sciencedirect.com szerint a moringa levelei négyszer annyi proteint tartalmaz, mint a joghurt, tízszer több A vitamint, mint a sárgarépa és tizenhétszer több kalciumot, mint a tej.A legfontosabb összetevők és hatásaik áttekintése:

  • Esszenciális aminosavak: óvnak a szabad gyököktől 
  • A vitamin: az egészséges szemért 
  • C vitamin: az immunrendszer erősítéséért
  • Kalcium: elengedhetetlen az egészséges csontokért és fogakért 
  • Magnézium: stimulálja a vérkeringést
  • Kálium: biztosítja a helyes anyagcserét 
  • Vas: a sejtek oxigénellátásában játszik fontos szerepet 
  • Cink: gyulladásgátló 
  • Omega-3 zsírsavak: az agy helyes működéséért 
  • Zeatin: fontos kémiai szállító, amely valamennyi felsorolt anyagot a megfelelő helyre juttatja