A moringa válasza az alattomos cukorbetegségre

Közismert dolog, hogy a diabetikus megbetegedésből világszintű járvány lett. Biztosan Ön, vagy egy Önhöz közelálló személy is találkozott már ezzel a betegséggel. Az embereknek sajnos alkalmazkodniuk kell ehhez a betegséghez, komolyabb fázisainál pedig a beteg életét az állandó inzulin-adagolás keseríti meg. Egy ilyen konzervatívnak tekintett gyógymódon is lehet újítani, hatékonyabbá tenni azt. Természetesen a moringáról beszélünk.

Több mint 350 000 ember lesz diabetes mellitus beteg minden évben, miközben a tendencia rohamosan növekszik. Ha a jelenlegi helyzet tovább folytatódik, 2050-ben minden harmadik férfi és a nők majd 0 százaléka lesz cukorbeteg. Sajnos növekszik a II típusú diabetes beteg gyermekek száma is, amit a múltban a felnőttek diabéteszének neveztek, mivel csak az idősebbeket érintette.


Fontos a megelőzés

A diabétesz megelőzése a menekülj meg a cukorbajtól jelszó alatt ismert. Így is nevezik az orvosok a cukorbetegség megelőzését - vagyis propagálják az aktív mozgást. Segíthet természetesen a helyes életmód is, a kevésbé cukros ételek, fehér liszt és állati eredetű zsírok elhagyása.

Maga a betegség már hosszabb ideje a kutatók és diabetikusok górcsöve alatt van. A kutatók folyamatosan vizsgálják a vércukorszint csökkentését a diabéteszben szenvedő betegeknél és rendkívül gyakran találkoznak a moringával egy hatékonyabb gyógymód felderítése során.

 

A moringa elkápráztatja a diabétesz-szakértőket

A Müncheni Műszaki egyetem professzora, Wolfgang Vierling arról tájékoztatott, hogy a moringalevelek vércukorszint csökkentő összetevőket tartalmaznak. A moringa levelében található króm segíti az inzulin hatásának fokozását és támogatja a vér glükóz-felvételét. Természetesen, ahogyan más területeken varázslatos mítoszok születnek a moringa használatáról, a cukorbetegséggel kapcsolatosan sincs ez másként. Maga a moringa nem válasz ezen megbetegedés elnyomására. Az Indiai orvosok munkája nélkül viszont a tudósok nem jöhettek volna rá, hogy a moringa aktív összetevőit kombinálni lehet a diabétesz klinikai kezelésével. Tény, hogy  növényvilágban nincs a moringánál hatékonyabb ellenszere a diabétesznek. A Dakari és Senegali egyetemi kórházakban is megkérdezték a betegeket a különböző gyógynövények használatát illetően. 45 növény közül a moringa 65,9 százalékkal a leggyakrabban említett ilyen növény volt.

 

Górcső alatti tesztelés

A sciencedirect internetes portál tájékoztatott arról a rengeteg kutatásról, melyek igazolták az előző tudományos kísérleteket. Az Egyiptomi tudósok a laboratóriumokban gyakran használt patkányokon tesztelték a moringa hatásait. Nagyon érdekes felderítéseket tettek. A moringakivonat 380 százalékról 145 százalékra csökkentette a tesztalanyok cukorszintjét, vagyis a vércukorszintjük két és félszeresére csökkent. Egyidejűleg jelentősen növekedett vérük glutathion tartalma, amely egy igen fontos antioxidáns, ezen anyag szintje pedig 22 százalékról 73-ra nőtt.

A Kínai Hainan Orvosi Egyetem nemrég végzett tanulmányában, melyet az Asian Pacific Journal of Tropical Biiomedicine magazinban került nyilvánosságra, a tudósok bebizonyították, hogy a moringa antidiabetikus hatással bír. A széleskörű tanulmány igazolja a moringa sikeres harcát a hiperglikémia ellen, mint étrend-kiegészítő. Ebben a fázisban a cukorbetegek vércukorszintje 10 mmol/l fölé emelkedik.

 

A moringa hasznos segítőtárs lehet különféle gyógymódoknál, a ezek alól nem kivétel a cukorbetegség sem. Önmagában nem megoldás a diabétesz súlyos formáira, de bizonyítottan segít a tünetek csökkentésében az általános kezelés során.