Moringa – a varázsfa használata és hatásai

A sokoldalú felhasználású Moringát mindenkinek ajánlhatjuk, aki a napi nagy mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem igényét ki szeretné egészíteni a nélkül, hogy szintetikus úton gyártott étrendkiegészítőkhöz kellene nyúlni.

Az életerő a levelekben rejlik

A Moringa az eddig ismert leggazdagabb tápanyagforrású növény. Az értékes tápanyagok és éltetőanyagok optimális mennyisége elsősorban a levelekben, vagy a levélporban található. Külön meg kell említeni a magas aminosavat tartalmaz, mivel a levelekben a 20 ismert esszenciális aminosav közül 18 megtalálható. Az emberi szervezet nem képes ezeket önállóan előállítani, fontos tényezői viszont a test oxigénszállításának, koncentrációképességnek és további agyi funkcióknak.

A Moringa ezen kívül jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Ezek a szervezet helyes működéséhez elengedhetetlenek, mivel védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben, amelyek gyakorta a betegségek kiváltó okai. Az ún. ORAC értékek („oxygen radical absorbance capacity“), melyekkel kideríthető a szabad gyökök szűrésének mértéke, sokkal magasabb számban találhatók meg a moringában, mint más növényekben. Ez tanúskodik a növény rendkívüli antioxidáns tulajdonságairól.

Érdekes lehet a nemrég felfedezett zeatin is. A moringa levelei meglepő módon 1000-szer több zeatint tartalmaznak, mint más növények. A zeatin tulajdonképpen egy növekedési hormon, amely a Moringa gyors növekedését okozza. Az emberi testben viszont a zeatin kémiai szállítóanyagként működik, amely valamennyi szükséges Moringában rejlő tápanyag helyes felvételéről és felhasználásáról gondoskodik. További előnye: a zeatin gátolja a levelek klorofilégetését. Ennek köszönhetően a Moringa leveleiben található proteinek és tápanyagok sokkal lassabban égnek el, ami a levelek további feldolgozásánál rendkívül fontos, mert ezek a tápanyagok így a levelekből gyártott porban is sokáig megmaradnak.

 

A legfontosabb összetevők és hatásaik áttekintése:

  • Esszenciális aminosavak: óvnak a szabad gyököktől 
  • A vitamin: az egészséges szemért 
  • C vitamin: az immunrendszer erősítéséért
  • Kalcium: elengedhetetlen az egészséges csontokért és fogakért 
  • Magnézium: stimulálja a vérkeringést
  • Kálium: biztosítja a helyes anyagcserét 
  • Vas: a sejtek oxigénellátásában játszik fontos szerepet 
  • Cink: gyulladásgátló 
  • Omega-3 zsírsavak: az agy helyes működéséért 
  • Zeatin: fontos kémiai szállító, amely valamennyi felsorolt anyagot a megfelelő helyre juttatja 

 

Hasonlóan a Moringa összes többi részéhez, leveleinek felhasználása is rendkívül sokoldalú. A származása helyén leggyakrabban nyersen, főzve, párolva vagy pirítva fogyasztják. Teát is készítenek viszont belőle, amelyet hagyományosan megelőzésként isznak sok betegség ellen és az egészség támogatásáért, de pl. bőrproblémák esetén is nagyon hasznos gyógymód lehet. A mi földrajzi területeinken viszont elsősorban a Moringa por fontos. A szárításnak és őrlésnek köszönhetően a levelek ugyanis tartósabbá válnak a nélkül, hogy elvesztenék hatásukat és egyenesen hozzánk szállítják őket. Például kapszula formájában a távolkeleti csodafa megadja nekünk a minden napi extra adagot az említett tápanyagok és vitaminokból.

 

Kinek ajánljuk elsősorban a Moringát

A sokoldalú felhasználású Moringát mindenkinek ajánlhatjuk, aki a napi nagy mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem igényét ki szeretné egészíteni a nélkül, hogy szintetikus úton gyártott étrendkiegészítőkhöz kellene nyúlni. Az ajurvéd gyógyászatban a Moringát már évszázadok óta használják értékes univerzális eszközként a legkülönfélébb panaszoknál. A Moringa leveleinek vagy az azokból gyártott por fogyasztása gyógyír lehet alultápláltság, vérszegénység, fejfájás, ingadozó vérnyomás, gyulladások és bőrproblémák esetén, hasmenésnél és láznál is. Létezik azonban olyan emberek csoportja, akiknek kimondottan ajánlott a moringa fogyasztása még akkor is, ha nem szenvednek egyik felsorolt betegségtől sem.

 

Állapotos hölgyek és szoptatós anyukák

A terhesség folyamán étrendkiegészítőként fogyasztott Moringa por vagy levél jótékony hatással van a magzat fejlődésére és pozitívan hat az anyatej termelődésére is. Az anya szervezetéből, majd pedig az anyatejből a baba utólag is sok fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthat. Külön meg kell említenünk az arginint és hisztidint, amelyet a növekedés során a gyermek szervezete nem állít elő elegendő mennyiségben, melyek viszont rendkívül fontosak az egészséges fejlődéséhez.

 

Gyermekek

Nem csak csecsemőknek, hanem idősebb, fejlődésben lévő gyermekek számára is fontos lehet a Moringa fogyasztása, mivel rengeteg benne található tápanyag és életelem pozitívan hat a fejlődésükre és elsősorban az agyi és idegrendszeri működés kialakulására. Egyebek mellett, magas C vitamin tartalma erősíti a gyermekek immunrendszerét is.

 

Sportolók

A profi sportolók, vagy az általános nagy nyomás alatt álló emberek esetében külön figyelmet kellene fordítani arra, hogy kiegyenlített étrendet kövessenek, mert magasabb a tápanyagigényük. A Moringa segíthet ezen személyeknek a megfelelő esszenciális vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék felvételénél a megfelelő formában és így teljesen természetes úton megőrizni vitalitásukat és teljesítőképességüket. Ez annak köszönhető, hogy termékünk rengeteg vasat, A és C vitamint tartalmaz, melyek gondoskodnak arról, hogy a vér állandó megfelelő oxigénellátásban részesüljön és így stabilizálódjon a vérkeringés. Ezen kívül a számos aminosav és magas kalciumtartalom pozitívan hathat az izomtömeg növekedésére. Az antioxidánsok biztosítják a sejtszerkezet védelmét magasabb leterheltség esetén.

 

Idősek

A Moringa fogyasztását idősebb embereknek is javasoljuk, hogy fittek és életerősek maradjanak magas életkorig. Kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrenddel megelőzhetik a  magas életkorhoz fűződő problémákat. A Moringa levelei emellett valamennyi tápanyag optimális forrását jelentik, melyekre az idősebb korban szükség lehet.

 

Vegánok

A Moringa okos választás lehet a vegetáriánusok, de elsősorban a vegánok esetében, mivel ők gyakran szenvednek bizonyos anyagok hiányától. Sokan ezért azt kérdezik, hogyan fedezhetnék fehérje, kalcium és vasszükségletüket, ezzel együtt viszont megtartani állati eredetű táplálék nélkülöző életmódjukat. A levél összetevői megoldást nyújthatnak, mivel több proteint tartalmaznak mint a tojás vagy joghurt, jelentősen több vasat mint a spenót a jó párszor több kalciumot mint a tej.