Ez a trópusi fafajta, mely tájainkon eddig még nem nyerte el a neki járó kellő figyelmet, nem csodatévő homeopatikum és nem ad gyógyírt a világ legalattomosabb betegségeire sem. Olyan növényről van csupán szó, melynek hatásai a természetben rejlő hatalmas erőről tesznek tanúbizonyságot.

Napjainkig mintegy 1300 olyan tudományos publikáció jelent meg, mely igazolta a moringa különböző hatásait. Annak alapján, hogy a moringa rendelkezik számos környezetvédelmi probléma orvoslásának potenciáljával, miközben az ember táplálékigényét is képes kielégíteni, 2008-ban a Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health)moringát a az év növényének nyilvánította.

Nálunk ez az eredetét tekintve indiai növény sajnos viszonylag ismeretlen. „Bár a világon ez idáig nem sokan hallottak a moringáról, nemsokára a világ legértékesebb növényei közt emlegetik majd” – jelentette a washingtoni székhelyű Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) kutatója.

A moringa összesen 539 összetevőt tartalmaz, összhangban az afrikai, valamint az indiai népi gyógyászat, az ájurvéda gyakorlatával, és mintegy 300 betegséggel kapcsolatban fejt ki preventív hatásokat.

Minden tápanyag egy csomagolásban (avagy All-in-one)

A moringában éppen a növény különböző részeiben azonosított táplálkozási és gyógyászati növényi összetevők mennyisége és kombinációja a legmeglepőbb. A legnagyobb hangsúly talán a karotin formájában jelen lévő A-vitaminra (100 g moringában a sárgarépában található tízszerese), C-vitaminra (a narancs tizenkétszerese), kalciumra (a tej tizenhétszerese), káliumra (a banán tizenötszöröse), vasra (a spenót huszonötszöröse) és proteinekre (a joghurt kilencszerese) esik. További fontos jellemzője a kizárólag a természetből származó mikronutrienseinek biológiai elérhetősége és könnyű felszívódása az emberi szervezetben. Komplex vizsgálatok a B1, B2 és B3-vitaminon kívül a zsírba oldódó A-, D-, E- és K-vitamin, valamint számos ásványi anyag, az említetteken kívül réz, foszfor, cink stb. jelenlétét is kimutatták.

A moringa 46 természetes antioxidáns forrása is. Levelei főként flavonoidokat és karotenoidokat tartalmaznak. A moringalevelekből készített teát az antioxidánsok hatékonyabb forrásának tartják, mint más növényi teákat vagy akár a zöldteát.

Nem csak a népi gyógyászat gyógyszere

A moringalevelek említett ásványi összetétele és vitamintartalma segítséget nyújt például az érrendszeri, asztmatikus vagy a Crohn-betegségben szenvedőknek. Számos tanulmány igazolta már a moringa egészségjavító hatásait.

Az antioxidációs effektus gátolja a prosztatarák kialakulását, jótékony hatással bír bőrbetegségek kezelésénél, a levélkivonatoknak rákellenes hatásuk van. Modulációs hatását kimutatták már anémia, magas vérnyomás, diabétesz, magas koleszterinszint, pajzsmirigy- és vesebetegségek esetében.

Erős gyulladásgátló hatása segítséget nyújt reumás betegségek kezelésében, a fájdalom és duzzanatok csökkentésében. Emésztési zavarok esetében is jótékony hatással bír. Számos esetben mutattak ki vele kapcsolatban antibakteriális, antimikrobiális és antivirális hatást immunitást kiváltó folyamatok erősödésével kapcsolatban. Detoxikációs hatással is rendelkezik, sőt neuroprotektív jelleggel is bír. Migrén, fejfájás esetén állapotjavító hatású.

Levelei gyulladásgátló hatásukkal az influenza és a megfázás megelőzésében nyújtanak segítséget. A cukorbetegség kezelésében is hatékony, mert csökkenti a vércukorszintet. Ugyancsak segít a fáradtság és a stressz leküzdésében.

A moringa a nőkről sem feledkezik meg. A benne található értékes zeatin lassítja a sejtek öregedését, melynek köszönhetően a ráncok kialakulása ellen anti-aging hatással bír. A zeatin hatásait már több kutatóintézetben vizsgálták behatóbban, ilyen például a Danish Centre for Molecular Gerontology.

Laboratóriumi meglepetések

Nem titok, hogy a moringa különböző vezető kutatóhelyeken okozott már meglepetést. Mikrobiológiai kutatását például sejttápláló képessége is indokolttá teszi.

„A moringában található anyagok hozzájárulnak az emberi sejtek és gyakorlatilag minden szerv rugalmasságának növeléséhez. A citoplazmatikus sejtmembrán válik elasztikussá. A sejthez így akadálytalanul juthatnak el a nutriensek és metabolitok, illetve a sejt akadálytalanul szabadulhat meg a káros hulladék anyagtól. A sejt lélegzik, a moringának köszönhetően tápanyagellátása megoldott, élettartama így hosszabb. A moringa tehát hozzájárul a szervezet regenerációjához és ezzel tulajdonképpen meghosszabbítja az életet” – jelentette ki az elismert mikrobiológus, Tatjana Gryaznevova.

A moringához azonban gyakran különböző mítoszok kötődnek. Nem kevés az olyan weboldalak száma, melyeken olyan állítások olvashatók, miszerint a moringa segítségével négy- vagy akár hatféle rákbetegség is gyógyítható. Ez természetesen nem felel meg a valóságnak. A kemoterápia és a biológiai kezelések a rákbetegségek kezelésében egyelőre semmivel sem pótolhatók, bár a moringáról mint a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére szolgáló eszközről gyakran esik szó. Nagytekintélyű egyetemek, mint amilyen például a University of John Hopkins, elmélyült kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy olyan vakcinát fejlesszenek ki, mely az eddiginél hatékonyabban vehetné fel a harcot e súlyos kór ellen.

Ügyeljünk a készítmények minőségére

A moringával kapcsolatos információkkal kapcsolatban, például televíziós show-műsorokban, gyakran hangzanak el olyan túlzó állítások, melyek ezt a kivételes növényt a homeopatikumok és a sámánista gyógyászati eszközök közé utalják. Ennél azonban jóval nagyobb figyelmet és tiszteletet érdemel. Gyógyító hatásai ugyan nem adnak választ a világ minden betegségére, a benne található antioxidánsok és hatóanyagok száma igen magas.

A reális hatás elérése érdekében figyelmet kell fordítani a készítmények minőségére és tisztaságára. A termék ismertetőjében ellenőrizze az organikus anyag forgalmazóját, a szárítás, a raktározás és a szállítás módját. A moringa tápláló levele speciális és kímélő kezelést igényel, hogy megőrizhesse a csodálatos moringafa valamennyi tápelemét, eredeti színét és illatát.

 

Források:

  1. Fuglie LJ (1999) The Miracle Tree: Moringa oleifera: Natural Nutrition for the Tropics. Church World Service, Dakar. 68 pp.; revised in 2001 and published as The Miracle Tree: The Multiple Attributes of Moringa, p. 172. 
  2. Price, D. M. (1985). The Moringa Tree. THE MORINGA TREE By Dr. Martin L. Price, Published 1985; Revised 2000, 2002, 2007 by ECHO Staff. 
  3. Gopalakrishnan, L. et al.: Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application. In: Food Science and Human Wellness 5, 2016, p. 4-56
  4. Efrossini Kessopoulou et al.:  A double-blind randomized placebo cross-over controlled trial using the antioxidant vitamin E to treat reactive oxygen species associated male infertility. In: Fertility and Sterility, 1995, Volume 64 (4),  p. 825-831
  5. Busani Moyo et al. Nutritional characterization of Moringa (Moringa oleifera Lam.) leaves. In: African Journal of Biotechnology, 2011, Vol. 10(60), p. 12925-12933
  6. Sreeraj Gopi et al. A Short Review on the Medicinal Properties of Moringa Oleifera Leaf Extract Powder. In: Asian Journal of Pharmaceutical Technology & Innovation, 03 (10), 2015, 1 – 5, ISSN: 2347-8810