A Tribulusz terrestrisz egy olyan növény, amelyet már Ayurveda-ban is említenek, és amely leginkább a férfiak egészségére van jó hatással, beleértve az erejét és vitalitását. Ennek hatása a szív- és érrendszeri és urogenitális egészséget is magában foglalja. A Tribulus-t tartalmazó táplálékkiegészítők célja a libidó javítása, a tesztoszteronszint emelése, valamint az izomépítés és az általános fizikai edzés hatékonyságának növelése.

A Tribulusz terresztrisz (Zygophyllaceae család) Kínában, kelet és nyugat-Ázsiában, de  Dél-Európában is elterjedt kúszó növény. A növény gyümölcseit hagyományos kínai orvoslásban használják a látás, ödéma, magas vérnyomás,  szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Az ájurvédában a gyógynövényt a férfiak erejének növelésére használták,de ugyanúgy az urogenitális rendellenességek és a szív-és érrendszeri problémák kezelésére is.

A bizonyítékot nem engednek

A Tribulus egy viszonylag megbízható és erőteljes libidó fokozó, és számos tanulmány megerősítette a szexuális teljesítmény és az erekciós funkció növekedését. Az is ismert, hogy a tribulusz növeli az androgén receptor sűrűségét az agyban, ezáltal elősegíti a férfiaknál a szexuális funkciók működését. Állatkísérletekben a Tribulusz gyümölcsöknek (különösen a májon és a veséken) védő hatás mutatható ki az oxidatív károsodás és a stressz ellen hatás, ami jelentős adaptogén hatásának tudlajdonítható..

A tribulusz specifikus összetevője, a tribulozinak kardioprotektív hatása van, és kutatások ígéretes eredményeket mutatnak az intenzív fizikai edzéssel kapcsolatban is. A Tribulus terrestrisz jelenleg természetes anabolikus anyagnak számít.

Miért működik a Tribulusz?

A fizikai erő és a férfiasság  növelésére tervezett táplálékkiegészítők különösen szárított gyökérkivonatot tartalmaznak.

A Tribulusz terrestrisz gyökérkivonat legfontosabb összetevői a következők: protodioscin, amelyet általában a legfontosabb bioaktív anyagnak tekintünk, és 45% - ban is jelen tehet a   száraz gyökérkivonatban (leszámítva a makronutrienseket és a vízet), a pseudoprotodioscin, a dioscin és a diosgenin, a tribulozin, a gitogenin szaponinek, tribesztin, szulfatált spirostanol és furostanol szaponinok (csak a bolgár fajták) és a spirstanol és a furostanol általános szaponinjai. Az anabolikus hatás egyik fontos eleme a protodioscin.

Az aktív izomépítésre legnagy hatással protodioscin tartalom van,  a legmagasabb a török (Ankara), a bolgár (Haskovo hirsut) és a macedón (Bogdanzi glabr) Tribulus fajtákra jellmző. Ennek  a három fajnak a  protodioscin tartalma kétszeres bármely más fajhoz képest.

A növény kémiai összetétele és az összetevők tartalma a termesztési régióktól függően változik, ahogy a vietnami és az indiai tribulusznak nincs tribestin és prototribestin (gitogenin típusú), de a tribulozin tartalma körülbelül 50-150-szer nagyobb a fenti fajoknál. A legtöbb szakmai tanulmány azonban bolgár, kínai és indiai származású tribuluszokkal foglalkozik.

Jelenleg a piacon megtalálható kiegészítőkben amelyek tribulusz gyökérkivonatot tartalmaznak, alacsony a szaponin és a protodioszkín tartalom - így a várható hatás még a hosszú távú használat  során sem következik be.

A szaponinok hatása

A szteroid szaponinok (szaraponinek) kulcsfontosságú elemek a szteroidok kialakulásában. Az anabolikus szteroidokkal ellentétben a szaraponok természetes előfutárai ugyanolyan hatással bírnak, mint az anabolikus szteroidok. Támogatják az izomnövekedést és növelik a tesztoszteronszintet, de a szintetikus anabolikától eltérően biztonságosak.

A szaponin kutatás viszonylag új de folytatódik. Az az első eredmények biztatóak, és azt sugallják, hogy néhány szaraponin pozitív hatással lehet a tesztoszteronszintre az alábbi módokon:

  • elősegítik az LH (luteinizáló hormon) felszabadulását,
  • növeli a szervezet toleranciáját az androgénekre
  • növeli a DHEA molekuláinak szintjét (tesztoszteron prekurzor)

Kimutatták, hogy a szaponinok intenzív edzésnél való  használata a kitartás növeléséhez, valamint az izomtömeg gyorsabb felépítéséhez vezet.

Adagolás a jobb hatás érdekében

A Tribulusz kivonat szaponin-tartalmához körülbelül 60% -ot szoktak napi 200-450 mg dózisban ajánlani, ideális esetben két adagban - reggel az ébredést követően és  lefekvés előtt este. A szaponinok tartalma a következő:

  • 55 mg szaponin (90 mg 60% -os kivonat)
  • 70 mg szaponin (120 mg 60% -os kivonat)
  • 90 mg szaponin (150 mg 60% -os kivonat)

A sportolók számára naponta körülbelül 800 mg extraktumot (45% szaponintartalommal) ajánlunk. Ideális esetben kétszeres adaggal kell indítani az első két hét alatt (vagy 90% -os szaponin-kiegészítéssel). A hosszú távú használat azonban nem haladhatja meg a három hónapot. Minimális 2 hetes szünet után a használat folytatódhat.

Moring és Tribulus dupla hatása

Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a Moringa levelek kedvező hatással vannak a szervezetre a természetes hatóanyagok (polifenolok, flavonoidok, vitaminok, aminosavak, alkaloidok, tanninok) gazdag tartalmának köszönhetően. Vitaminos antioxidáns hatásának köszönhetően a moringa elősegíti az egészséges növekedést és a sejtek fejlődését, öregedésgátló hatása van, és erősíti az immunrendszert, ami nagyon fontos a sportolók számára. A B vitaminok (B1 - tiamin, B2 - riboflavin, B3, B6 - piridoxin) egy másik fontos csoportján keresztül a mentális aktivitást stabilizálja, stimulálja az agyi aktivitást és gátolja a toxinok hatását  a szervezetre.

A porított moringalevél és a Tribulus gyökérkivonat kombinációja 90% feletti szaponintartalommal komplex és szinergikus hatással van az atléta testére. Támogatja a sport teljesítményét, aktiválja az energiatartalékokat, kiküszöböli a lehetséges sérüléseket, és elősegíti az általános regenerációt a teljesítmény után. Pontosan ez az új termékünk - RED MORINGA SPORT - SILNEJŠIA AS BULGÁR TRIBULUS).